Práce na rekonštrucii námestia chcú rozbehnuť už začiatkom roka 2010

06.09.2009 Stropkov

Stropkov 6. septembra (TASR) – Rekonštrukcia Námestia SNP v Stropkove by sa podľa vedenia radnice mala rozbehnúť začiatkom roka 2010 s tým, že proces prestavby časti centra mesta plánujú ukončiť do piatich mesiacov.
Na prvú etapu obnovy námestia získalo mesto z eurofondov nenávratné finančné prostriedky vo výške 1,4 milióna eur (42,18 milióna Sk).
S prípravami projektu komplexnej rekonštrukcie začala radnica v minulom roku a má prebiehať v troch etapách. V prvej fáze prejde úpravami iba územie, kde je vlastníkom pozemkov mesto. Druhá etapa zahŕňa priestor, kde sa nachádzajú aj pozemky súkromných majiteľov, o ktorých vysporiadaní samospráva stále rokuje. K tretej etape plánujú pristúpiť až po ukončení archeologického prieskumu v časti námestia.
\"Do konca roka tohto roka by sme chceli ukončiť práce na prekládke a dobudovaní inžinierskych sietí. Vybudovaný už bol vodovod, kanalizácia a práve rokujeme o novej sieti nízkeho napätia popri polyfunkčných domoch k rozvodni pri bývalom hoteli Tokajík, \" konštatoval prednosta mestského úradu Metod Burák.
Po ukončení komplexnej rekonštrukcie bude celé námestie osvetlené novým stožiarovým verejným osvetlením. Pešie zóny a chodníky sú vo vykonávacom projekte riešené porfýrovou dlažbou. Povrch miestnych komunikácií obnovia novým asfaltobetónovým kobercom. Podstatnou zmenou prejde zeleň, ktorá oživí územie centra a vytvorí prirodzenú hranicu pešej zóny od dopravného systému. Plochy verejnej zelene olemujú obidve strany parkoviska, priestor medzi fontánou a polkruhovitým peším ťahom.
Realizáciou obnovy námestia sa má odstrániť súčasný nepriaznivý stav komunikácií a celkovo zlepšiť estetický vzhľad centra mesta. Zároveň sa zvýši atraktivita prostredia, čo môže priaznivo ovplyvniť cestovný ruch v Stropkove, ktoré leží na hlavnom ťahu do Poľskej republiky.
 

Vyberte región